Az övekről tudományosan

Az öv egy olyan ruházati kiegészítő, melynek alapvető célja, hogy a helyén tartsa nadrágodat, de ha jól használod, akkor egy divatos kiegészítővé válhat a ruhatáradban, amellyel könnyedén összhangba tudod hozni megjelenésedet és egy kis extrát ad a szettedhez.

Tudományosan nézve az öv három részből áll. 

  • Övcsatt:  Három részből áll. A keret, a keresztrúd és horog. A keret a csatt alapja, a keresztrúdhoz van rögzítve horog, amely mozgatható, az övszíj vágott lyukaiba csúszik be, ezzel megfeszítve azt. Az övcsatok leggyakrabban fémből, cinkötvözetből vagy műanyagból készülnek.
  • Szíj: Készülhet bőrből, vagy szövetből. szíjon találhatók a lyukak, melyekbe a horgot beakasztva feszítjük meg az övet.
  • Hurok: az öv azon része a csatt mellett, ahova a”nyelve” becsúszik ezáltal egy szintbe hozva az övet.

 

Az öveknek sok fajtája létezik, de nézzük a leggyakoribbakat

Formális, vagy ceremónia övek

Ezt a típust hivatalos alkalmakkor használják, szmokinggal. Anyaga selymes, redőzött szövet. 

Bőr övek

Elegáns viselet, öltönnyel és nadrággal akár farmerral is hordhatók. Formális és hétköznapi körülmények között is viselhetők. Legtöbbször marhabőrből készülnek. 

Fonott övek

Több bőrdarab összefonásával egy tömör anyagot hoznak létre, de szövet változata is létezik. Ezek az övek inkább a hétköznapi viseletben megszokottak, de akár egy elegánsabb szettel is jól mutathatnak. Nincs kőbe vésve, hogy mikor hordható.

Átfordítható bőr övek

Formális vagy hétköznapi övek, melyeknek a csatt része megfordítható, így lehetőség nyílik az öv másik oldalának viselése, amely lehet más színű, esetleg anyagú.

Az ingáruház átfordítható, bőr öveit itt találod.

A fentebb említett öveken kívül még jópár fajtát lehet felsorolni. Ilyen például a „western öv”, melyet a cowboyok viseltek. Vastag bőrből készültek, hogy lovaglás közben is fenntartsa a nadrágot. Ma már ezeket főként a stílusuk miatt használják, nagy ezüst csattal és dombornyomott bőrszíjjal.

Mekkora öv kell neked?

A legfontosabb lépés, hogy meghatározd a méreted. Ezt egy egyszerű módszerrel megteheted. Fogj egy mérőszalagot, fűzd körbe a nadrágod övtartóin keresztül. Amikor kényelmesen körbeér a mérőszalag, nézd meg a számot, és mérettáblázatból válaszd ki a kapott számhoz a legközelebb eső méretet. Ha például 93cm-t mértél, akkor a 95-ös méretű öv lesz a jó méret. Az öv hossza a csatt vége és a középső lyuk közötti távolságot mutatja cm-ben.

Öltönnyel melyiket és hogy?

Az ugye megvan, hogy öltönyhöz mindig övet kell viselni. Válassz egy bőr övet, ami színben passzol a cipődhöz. Nem feltétlen kell, hogy ugyanaz az árnyalat legyen, de minél közelebb legyen a két szín. A lényeg, hogy a cipőd legyen világosabb. A szín mellett fontos, hogy az öv anyaga és stílusa is összhangba legyen a cipővel. Ha több cipőd van amit hordasz, akkor érdemes lehet az átfordítható típust választanod, és így egydarabbal megoldod a problémát!

És hétköznap farmerral?

Ebben az esetben is érvényes a fenti „szabály”. De ilyenkor lazábbra is veheted. Egy fehér sneakerrel bármilyen öv jól mutathat, de ruházatodba legyen valami ami az övet kiemeli. Párosítsd az órád szíjához, az inged színéhez, vagy akár a kardigánodéhoz!

Szólj hozzá!

A hozzászólásodat ellenőrizzük mielőtt közzétesszük

Fedezd fel a Funkciós ingeket!